Fysiotherapie & Preventie

Buitensport en preventie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het beoefenen van sport in de buitenlucht brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee, zoals een verhoogde kans op blessures. Om deze risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.

Een blessure kan een flinke tegenslag zijn voor een sporter. Na een blessure is het van groot belang om het lichaam weer op een verantwoorde manier te laten herstellen voordat de sportactiviteiten worden hervat. Een fysiotherapeut kan hierbij een waardevolle rol spelen. Door gerichte training en oefeningen kan de fysiotherapeut helpen bij het herstelproces.

Het liefst vindt deze training plaats in dezelfde omgeving als waar de sport wordt beoefend. Voor voetballers zou dit bijvoorbeeld op het veld zijn. Op die manier kunnen de specifieke bewegingen en belastingen van de sport nagebootst worden, wat het herstel en de sporthervatting bevordert.

De aangeboden training bestaat uit verschillende elementen, waaronder loopvormen, krachttraining, bootcamp oefeningen, basis stabiliteit oefeningen, core stabiliteit en loopladderoefeningen. Deze specifieke oefeningen richten zich op het versterken van de relevante spieren en het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie.

Naast het herstel van blessures kunnen deze trainingen ook ter preventie dienen. Door het aanbieden van verschillende kracht- en conditievormen kunnen de spieren en het lichaam beter voorbereid worden op de belastingen tijdens de sport. Het is hierbij belangrijk om samen te werken met de trainers en coaches, zodat de oefeningen aansluiten bij de behoeften en doelen van de sporter en daarmee de kans op blessures verminderen.

Door buitensporters bewust te maken van het belang van preventie en het bieden van specifieke trainingen gericht op herstel en sporthervatting, kan de kans op blessures aanzienlijk worden verkleind. Een goede samenwerking tussen fysiotherapeuten, trainers en sporters is hierbij essentieel.

Kortom, buitensport en preventie gaan hand in hand. Met de juiste training en begeleiding kunnen blessures voorkomen worden en kan een sporter op een verantwoorde en veilige manier zijn sportactiviteiten hervatten.