Ademhaling
en Sport


Waarom is het zo belangrijk om op je ademhaling te letten… De een heeft van nature een efficiente ademhaling en de ander moet hier wat meer aandacht op leggen. Ophet moment dat je tijdens sporten duizelig wordt of zo buiten adem bent dat je een volgende inspanning niet meer effectief kan doen, zijn ademhalingstechnieken handig. Deze zijn in de basis handig om te oefenen in rust.

Adem in 4 sec in en in 4 sec weer uit. Herhaal dit 2 min.

Pak pen en papier, sluit je ogen en schrijf je ademhaling op door omhoog te gaan op de inademing en beneden tijdens uit ademen. Doe dit 2 minuten.

Bij inspanning kan je deze technieken toepassen, mits je de juiste inspanning doet die op dat moment goed is voor je lichaam. Het in de gaten houden van je hartslag is daarbij heel handig. Wat goed is om te weten is dat een lichaam in rust vet verbrand en een lichaam bij inspanning suikers. Deze gegevens kan je gebruiken bij je inspanningsniveau van de dag. Op het moment dat je al heel gespannen bent door een drukke dag is het goed om wat ademhalingsoefeningen te doen voor de inspanning begint. Bij krachtinspanning is het effectief om juist uit te ademen om zuurstof naar je systeem te brengen. Dit kan je doen door een lange uitademing bij inspanning, maar ook door mee te tellen met de herhalingen.